Bibel Light: Kan sminke redde en døende norsk kirke?

Kirken er ikke særlig frisk i Danmark, heller. Der har man oppdaget en del ”grums” og slagg i bibelen. Lektor i teologi Troels Nørager, vil fjerne eller tone ned den oppbyggelige historien om Abraham som gjorde alle forberedelser til å drepe sin elskede sønn Isak. Oppdragsgiver: Storsjefen der oppe – Gud Fader selv.
Nørager kaller dette ”foredling”. Det kan også kalles sminke. Eller «Bibelen Light».

 Vår Herres lydige drapsmann, slipper unna jobben.Sauen aner uråd.

Abraham, Vår Herres lydige drapsmann, slipper unna jobben.

Spebarna kommer til kirken fremdeles. De vet ikke bedre. Konfirmantene vegrer seg i økende grad. De døde bæres inn. Jula er kirkens eneste trøst. Men ellers må vi vel begynne å se sannheten i øynene? Den Norske Kirke raller på siste salmevers. Den er så hellig og kjedelig at alle kirkene står tomme mesteparten av tiden. Det hadde ikke hjulpet å montere Stresslesser i kirken! Og nå ligger det an til å fjerne alle grusomme men forsåvidt oppkvikkende historier om folk som ble forvandlet til saltstøtter og en far som ville ofre sin sønn for Gud.

 Blind tro. Tro og lydighet fremfor kjærlighet. Allianser mellom makthavere, der de geistlige en gang hadde en plass. Er det ikke nettopp dette som har båret Den Norske Kirke opp gjennom historien, helt til det forbannede demokratiet kom og ødela alt?

Så er spørsmålet om det nå er tid for Bibelen Light?

– Å nei da! Vi kan ikke kassere bibeltekster, sier teologen. – Men vi må forholde oss annerledes til historier om både saltstøtter og barnedrap.

Hva nå det betyr.

Nørager erklærer seg som demokrat, fremfor alt. Den verdslige moralen må gå foran alt.
Historien om Abraham med kniven bør tones veldig ned, også fordi den kan minne om islam! Gud forby…

Så blir spørsmålet: Kan man sminke en autoritær religion i demokratisk retning? Er det ikke nettopp de ekstreme retningene som har suksess i dag?

Her på berget anbefales kristne å stenge kirkene, i hvert fall om vinteren. Besparelsene kan gå uavkortet til fattige syndere og enker. Alt teologisk grums bør skjæres bort, det lille som blir igjen er kanskje et lite hefte med Jesus som moralsk forbilde? Han var jo demokrat!

Hekt mannen ned fra korset. Han var ikke Guds sønn og trenger ikke lide lenger for vår skyld.

pixelstats trackingpixel

47 tanker om “Bibel Light: Kan sminke redde en døende norsk kirke?

 1. Statskirken og likesinnede kirker er på vei ut.
  Hvorfor ? Fordi troen kommer av forkynnelsen av Guds ord.
  Kirken forkynner ikke Guds ord derfor blir den borte.

  Guds ord er levende, Jesus er en realitet. Liv for den som
  finner det.

  • Grunnen til at de er på vei ut er at de ikke følger Bibelens ord, men skal forsøke å si det som de tror at dagens mennesker vil høre.
   De fleste prester i DNK er bare oppdragelseskristne og har ikke blitt fralst og fyllt med Den Hellige Ånd.
   De kan holde fine taler, men det blir ofte ord uten Ånd.

   Hvem av dem har fått Den Hellige Ånds gaver som f.eks. tungetale, tydning av tungetale, profetisk tale eller kraften til å be for helberedelse av syke?

   Når kirken slutter å forkynne synd og omvendselse og alt en gjør er OK, kan de bare lukke dørene, for da trenges ikke kirken mer.

   Historien om Abraham er dypere enn det som denne teologen forstår.

   • OK, Christian1: Vi hadde i det lengste håpet på buldr.nos latinamerikakorrespondent og katolske lyttepost. Han er på strandbar. Jeg er ikke like bevandret i bibelord. Det jeg lurer på er vitsen? Hva er vitsen med tungetale og profetisk tale og hele sulamitten, hvis man ikke får folk til å føle seg bedre?Klokere, trøstet, beroliget, mildere, mer tolerant, osv? Kan det ikke tenkes at slike ting evt er god nok begrunnelse for en kirke? Ellers hevder du at historien Guds Morder Abraham er dypere enn mange forstår. Værsågod, forklar oss det, takk!

    • Etter det du skriver forstår jeg det slik at du ikke forstår så mye av det jeg skrev.

     For å forstå det som står i Bibelen må du ha et åpent sinn og og ikke harselere over det du leser.
     Det kan nemmlig skje det at ordet blir ‘levende’ for deg og at du forstår det som står der.
     Dette har hendt med mange før deg.

     Å harselere med det som har en åndelig dimensjon gjør bare tåper og spottere fordi de ikke vet hva dette dreier seg om.

     Livet har to utganger og alle har valget om himmel eller helvete.
     Livet er kort men evigheten er uendelig lang!

     • Christian1, man må ikke ha noe åpent sinn for å forstå hva som står i Bibelen, hvorfor skulle man ha det? Holder det ikke med det vettet din skaper har gitt deg? Hvis jeg leser om barnemassakrene i Jeriko og Ai, eller om Holocaust, må jeg da ha et åpent sinn for å skjønne hva dette dreier seg om?

      Jeg finner ingen harselering med åndelige dimensjoner i denne bloggen, jeg finner derimot tåper og spottere med en forakt for menneskeliv og menneskeverd, jeg observerer personer som ser en dypere mening i at David og Josva slakter uskyldige, samt ser «dypere enn teologer» skjønner angående at Abrahams gud ertet Abraham til å slakte og brenne sønnen sin.

      Kan ikke bare den allmektige, evige Gud forklare sin mening uten at menneskene må hensette seg i en åndelig transe og blokere det eneste organet som virkelig skiller oss fra våre slektninger i naturen, nemlig den menneskelige hjernen?

      Eller er det slik at Gud elsker «practical jokes», haha, skapte dere, nå dreper jeg alle igjen (syndfloden), haha, ga dere masse sexlyst, men dra til helvete om dere nyter den, haha, Abraham, aprilsnarr, lurte deg igjen. Tror dere virkelig at deres skaper er en slik bølle?

      Personlig drar jeg tilbake dit jeg kom fra når jeg er ferdig med pliktlivet mitt her «among the human beings», det har vært morsomt, men fytterakkern så lettlurte dere er, hvorfor kan dere ikke bruke den hjernen vi har gitt dere? Tror dere virkelig at deres Skaper vil be dere tomskaller hjem til seg, hahahahaha, ja, unnskyld meg, jeg ler mye her på denne planeten.

    • HER SKAL DU FÅ EN LITEN HEMMELIGHET:
     Paulus’ første brev til korinterne 1.18
     For ordet om korset er vel en dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det en Guds kraft; 19 for det er skrevet: Jeg vil ødelegge de vises visdom, og de forstandiges forstand vil jeg gjøre til intet. 20 Hvor er en vismann, hvor er en skriftlærd, hvor er en gransker i denne verden? har ikke Gud gjort verdens visdom til dårskap? 21 For eftersom verden ikke ved sin visdom kjente Gud i Guds visdom, var det Guds vilje ved forkynnelsens dårskap å frelse dem som tror, 22 eftersom både jøder krever tegn og grekere søker visdom, 23 men vi forkynner Kristus korsfestet, for jøder et anstøt og for hedninger en dårskap, 24 men for dem som er kalt, både jøder og grekere, forkynner vi Kristus, Guds kraft og Guds visdom. 25 For Guds dårskap er visere enn menneskene, og Guds svakhet er sterkere enn menneskene. 26 For legg merke til eders kall, brødre, at ikke mange vise efter kjødet blev kalt, ikke mange mektige, ikke mange høibårne; 27 men det som er dårlig i verden, det utvalgte Gud sig for å gjøre de vise til skamme, og det som er svakt i verden, det utvalgte Gud sig for å gjøre det sterke til skamme, 28 og det som er lavt i verden, og det som er ringeaktet, det utvalgte Gud sig, det som ingenting er, for å gjøre til intet det som er noget, 29 forat intet kjød skal rose sig for Gud. 30 Men av ham er I i Kristus Jesus, som er blitt oss visdom fra Gud og rettferdighet og helliggjørelse og forløsning, 31 forat, som skrevet er: Den som roser sig, han rose sig i Herren!

     • Hei, Christian1, ja, som jeg skulle sitert det selv, hva Paulus skriver er at budskapet kun kan mottas av idioter og ignoranter som IKKE søker visdom, som ikke ønsker å bruke hjernen, ikke ønsker å bruke det som i vitenskapen kalles «human imagination», men heller blindt vil tro på julenissen. «De vise skal gjøres til skamme», skriver Paulus, angivelig på sin allmektige, allvise guds vegne.

      Hehe, ja, ikke sant, det var derfor din skaper utstyrte deg med kanskje det mest subtile instrumentet menneskene hittil har observert, nemlig den menneskelige hjerne.

      Har du tenkt på å finne deg en annen gud, som verdsetter visdom og ønsket om og viljen til kunnskap, i stedet for en gud som åpenbart ikke har skapt – eller verdsetter – den menneskelige hjernes uutforskede – og kanskje utømmelige – potensial?

      Nå skal jeg sprette en ny Smirnoff Ice og fortsette med videokurset «The Superstring Theory – the DNA of Reality», tungt stoff, men min skaper har utstyrt meg med en hjerne som min skaper ønsker skal brukes (hvis ikke, hadde ikke nin skaper utstyrt meg med den), så får du heller fortsette å svamle om helliggjørelse og korsfestelse og forløsning i DIN skapers forsøk på å » ødelegge de vises visdom, og de forstandiges forstand vil jeg gjøre til intet».

     • Synd å høre at du er så grunn.

      Du bekrefter bare det som Paulus skrev: en dårskap for dem som går fortapt – – – –

      Lev som grisen, et og drikk og tro ikke at julen nærmer seg.
      Husk at julenissen kommer bare med gaver til snille barn.

      Tror du at DNA har oppstått ved en tilfeldighet?

      Jo mer en forstår, jo mer vil en forstå hvor lite en forstår, men det er kanskje ikke slik med deg?

      Ønsker deg alt godt og at du må se deg selv.

     • Hei, Christian1, «Lev som grisen»? Du er åpenbart bygutt, griser leser ikke om strengteori og drikker Smirnoff Ice, og det gjør vel heller ikke du…? Ja, jeg spiser og drikker (i likhet med deg) og vet når julen inntreffer (i likhet med deg), og jeg tror ikke på julenissen (nesten i likhet med deg..)

      Hva gjelder DNA og tilfeldigheter, har jeg såpass erfaring med kristne at jeg vet hva du sikter til, selv om det er fullstendig irrelevant i forhold til den bibelske gud. Skaperen av universet KAN ikke være jødenes stammegud. Der har du altså en allmektig og allvis Gud som skaper universet, og formodentlig flere univers. Han skaper så jorden og menneskene, men angrer seg og skyller alt ned i dass. Nytt forsøk. Nå velger han seg – uten noen åpenbar grunn – et støvete, semittisk nomadefolk i Midt-Østen som sine yndlinger, og gir faen i alle andre mennesker (og dyr) han har skapt, de kan bare slås med sverdet… Etter et par tusen år finner han ut at han skal sende guttungen sin til jorda for å få folket sitt på bedre tanker. Jesus ga sine disipler beskjed om at de kun skulle gå til Israels folk med budskapet, ikke til hedningene. Jesus nektet selv å helbrede en gresk(?) kvinne, fordi han først ville mette sine egne barn (jødene) før han kastet brød til de «små hundene». (Mark.7,26). Etterhvert skjønner han at om han skal få noen proselytter, må han skifte plan og innlemme også de ”små hundene”, noe det var mye skisma om etter Jeus død.Så følger et uforståelig skuespill med korsfestelse og død og oppstandelse, og før himmelfarten sier han til sine disipler at noen av dem skal være i live når han kommer tilbake. Begynner å bli en stund siden nå, men folk ble jo gamle før i tida…

      Jahve var jødenes stammegud, det fantes andre guder, noe som nevnes i De Ti Bud, ”Du skal ikke ha andre guder foruten meg”. I motsetning til f.eks. Islam, der ”Det finnes én gud, Allah, og Muhammed er hans profet”. Etter vitenskapens fremskritt de senere 3-4 hundre år har man funnet ut at det ikke er syv himler, jorda er ikke universets midtpunkt, og slett ikke 6000 år. Man har også funnet ut at menneskene ikke er den allmektige Guds helt spesielle kreasjon, de har litt for mye felles med sine medskapninger her på jorda. Men hvem bryr seg om fakta? Da makrokosmisk vitenskap fant ut at stjernekonstellasjoner var tilfeldige og billioner av lysår fra hverandre og slett ikke var satt der av en skaper som tegn vi mennesker kan tyde, skulle man tro at astrologien var stein død. Nånei, du….faktisk har astrologien fått et oppsving de siste 100 årene.

      Apropos DNA, jeg utelukker ikke at det finnes en skaper/entitet som har satt i gang jordens univers. Men denne guden er ikke bibelsk, og det er ikke påtrengende sannsynlig at denne guden skulle være en personlig frelser. Hvorfor, liksom? En slik skaper av alle universer vil være hinsides vår intelligens og fatteevne, det vil være mer forskjell på ”hjernekapasiteten” mellom mennesker og deres gud enn mellom mennesker og gjødselbiller. Og hvem er interessert i å invitere gjødelsbiller hjem til seg?

      Men for all del, menneskene lever nå i de siste tider, nå er det like før. Ikke nå, men NÅ. Nei,. Ikke nå, men NÅ! Dette har apokalyptikere skrålt nå i et par tusen år, bli ferdig snart. Men – det står jo i Skriften at han skal komme som en tyv om natten, folk skal ane fred og ingen fare, det skal samtidig være krig og rykter om krig, velg det som passer, her finnes alle garderinger, HUB.

 2. Hei logxx!
  Nå må du sitte helt stille, for her kommer en dose «Guds Ord»: «Da de kom til det stedet Gud hadde sagt, bygde Abraham et alter der og la veden til rette. Så bandt han Isak, sønnen sin, og la ham på alteret, oppå veden. Og Abraham rakte ut hånden og tok kniven for å ofre sin sønn». (1. Mosebok, kap. 22). Disse ordene, som selvsagt ikke er Guds, er menneskeskapt religionspropaganda. Budskapet er at en ekte troende dreper hvem som helst for Gud, også sin elskede sønn.
  Du skriver: «Guds ord er levende». Gud har aldri sagt eller skrevet et ord. Jesus ble diktet opp på et kirkemøte. De arme sjelene som finner Ordet, finner ikke akkurat Liv.Tvertimot! Gud drepte sønnen sin, Abraham var angivelig en knivsegg unna å gjøre det samme.Vi kan ikke holde på sånn, logxx! Ingen savner slik religion uten de geistlige, de frelste og de gale.
  Se forøvrig: http://buldr.no/2009/04/12/halleluja-sannheten-pa-en-buss/

  • Husk på at Abraham var lovet en sønn, og i tro tok han sønnen med til denne ‘ofringen’.
   Han trodde nok ikke at Gud ville at han skulle drepe sønnen sin, for løftet var at sønnen skulle bli stamfar til en stor slekt.
   Derfor var han lydig, i tro på det som Gud befalte.

   Problemet med DNK er at ‘teologene’ skal forsøke å tolke Bibelen utfra hva de tror folk vil høre, ikke hva som er skriftens ord og mening.
   Derfor råtner DNK innenfra.

   • Nei, nei, nei, Christian1, nå begynner jeg å bli oppgitt over deg og logxx. Nå får dere lese det som står i Bibelen, ikke tolke det slik dere selv synes det passer, forøvrig i likhet med DNK….

    Jahve var – i likhet med andre stammeguder på den tiden – humørsyk og lunete, Jahve ble først og fremst fryktet, ikke elsket. F.eks. «angret» Jahve at han hadde skapt dette jordiske eksperimentet, og som nevnt skylte alt ned i dass, altså, det var ingen konsistens i Jahves planer, ingen plan «før verdens grunnvoll ble lagt», så Abraham hadde neppe noen mistanke om at Jahve bare fleipa.

    Om Jahve – som altså kan se inn i hjertene – så inni hjertet til Abraham at Abraham egentlig ikke trodde at han måtte ofre Isak, hva var poenget med det eksperimentet? Om man tror at Gud er allmektig og allvis, så må man tro på ALT i boka hans, hele pakka, ikke trekke ut det som passer, slik som DNK.

    Hva gjelder DNK, er det vel bare «teknikaliteter» som hvem som skal ha ansvaret for kirkene og kirkenes eiendom (og kirkeskatten..) som må avklares før den arkaiske statskirken blir begravet på den historiske skraphaug den burde ligget for lenge siden.

    • Til zildete
     Du skriver som en norsk liberal teolog.

     Det har forundret meg at spottere og ateister er så ivrige på å følge og ytre seg i debatter som har med kristne ting å gjøre på diverse blogger.
     Kan det være et ønske om å få den samme tro, liv og felleskap som de kristne har, eller er det bare for å spotte og provosere at de ytrer seg?

     Jeg vet at mange agnostikere ønsker å få en kristen tro, men dette er en av Den Hellige Ånds gaver og kommer ikke til dem som har en bratt nakke.
     Dette tenderer også inn på det jeg har nevnt før: Mange er kalt, men få er utvalgt.

 3. buldr.no, applauderer innlegget ditt.
  asbjorn, jeg bidrar gjerne med ved til bålet, Josva, 6.21, «og (-Herren-) lyste Jeriko i bann, både mann, kvinne, ung, gammel, storfe, småfe og esel, de slo alt med sverdets egg». Men alt gullet og sølvet hadde Herren bedt dem spare, til Herrens ære, selvfølgelig, akkurat som GWB sparte den hellige olje i Irak. Same procedure i Josva 8. David i 1.Sam.bok også. Jehova leker ikke «buttikk».
  Og stakkars Jefta i Dommernes bok 11 var ikke så heldig som Abraham, han måtte ofre sin datter til Jahve.
  Men dette har ikke logxx lest et skvatt om.

  • Hei, Zildete!
   Bra! Håper ingen synes det er leit av vi briljerer på bortebane og slenger rundt oss med bibelord? Kanskje Logxx faktisk LIKER at det er litt tak i denne busemannen av en Gud? Det tror jeg nesten, helvete heller! Men alt var så mye greiere før, da folk satt i timesvis på harde kirkebenker og virkelig FRYKTET Herren, dvs presten.
   Frykt, tvang, undertrykking – det er store deler av «Den Kristne Kulturarven» Kjell Magne er så glad i å fremheve. Derfor er det viktig å snu ryggen til alle predikanter og misjonærer som prøver seg i dag. Også fordi de ofte vil ha penger!

 4. «Våre kristne verdier og kulturarv» baserer seg ikke på likeverd, verken for homofile, annerledes tenkende, «lausunger» og deres «horemødre», kvinner generelt. Derfor er demokratiske samfunn modeller basert på humanistiske verdier, selv om Den Kgl.Norske Kirke og kristenfolket med frekkhetens nådegave (chutzpah) forsøker å ta på seg æren for likhetssamfunnet, det tar nok ikke mange år før de også tar på seg æren for homofiles rettigheter – samt abortrettigheter…samt evolusjonsteorien…

  • Mitt inntrykk er at kirken er ute av de fleste debatter. Man gidder knapt reagere, uansett hvilke dumskaper som uttrykkes av en biskop. Og det er vel bra, de kristne suller rundt i sitt eget, stadig mindre univers. Når det gjelder homofiles rettigheter tror jeg det sitter langt inne. Abort også – hva blir det igjen da, når man liker å heve moralske pekefingre?

 5. Enig, asbjørn, nå leser jeg stadig i norske aviser at kristne føler seg som en forfulgt minoritet. Tja, forfulgt og forfulgt, de må tåle at rasjonelle mennesker setter spørsmålstegn ved Bibelen og dens påståtte medmenneskelighet. Reaksjonen er logisk, flere og flere kristne sier «Drit i Bibelen, følg heller Guds levende ord, Jesus er en realitet, liv for den som finner det». Helt uforståelig svablablada. «Troen kommer av forkynnelsen av Guds ord». Que? Jeg ser ofte ut som Manuel i Fawlty Towers når kristenfolket kommer opp med disse flosklene.
  Forøvrig anbefaler jeg Gustave Dorés bibelillustrasjoner, f.eks. syndflodsbildene der foreldre fortvilt forsøker å berge sine uskyldige (?) barn, utdrivingen av Ishmael og Hagar i ørkenen, dødsengelen som dreper alle førstefødte i Egypt (til og med bu-feet!), Abrahams forsøksvise slakting av sin sønn Isak, Josvas massakre av innbyggere (og bu-fe!) i Jeriko og Ai. ALT SAMMEN GUDS VILJE.
  http://www.creationism.org/images/DoreBibleIllus/index.htm

  Min far var prest og hadde Gustave Dorés illustrerte bibel i bokhylla, jeg mistet min barnetro farlig fort etter noen sveip gjennom den bibelen…

  • Hei zildete!
   Dette har du peiling på. Slik blir det med en far som var prest og lot barna få tilgang til illustrerte bibler.Etter min mening bør det være 18-årsgrense på Bibelen, i hvert fall de illustrerte.

 6. Ja, hehe, jeg var inne på ideen på en annen blogg, om ikke man kan forby lesning av Bibelen, burde man minst ha 18-årsgrense på bibelsalg/kjøp. Skildring av brutale overgrep og massakrer på barn/babyer er ille, men tja, det er ingen sak å frykte en slik pervers liksom-gud, men når presten sier at du også skal ELSKE denne barnemorderen, hvis ikke slakter denne guden deg også (dog evig pine først, eller hvordan var rekkefølgen?), bør vel politiet kontaktes og få plasert denne galningen på institusjon.
  Men, siden vi lever i de siste tider, garderer jeg meg og går til nattverd i morgen og drikker Jesu blod og spiser kroppen hans (Matt.26.26), det gjør godt for både kropp og sjel, kanskje evig liv attåt også…?

 7. Ja.Om disse tingene hersker det full enighet.men nå trenger vi nytt, friskt blod! Du som har litt forbindelser innen kirken kan kanskje hisse opp en bloggepastor eller noe sånt? Finnes de?
  Hallo dere som går på menighetsfakultetet! Kom nærmere alle frelste! Det er ikke farlig, vi diskuterer bare gud og sånt!

 8. Hehe, jeg forsøker støtt å herpe kristne blogger(e). Men jeg bor i hedningeland (Brasil), og har derfor begrensede muligheter til mobbing. f.eks. Dagbladet krever norsk mobiltelefonnummer for å kunne slenge dritt på sine kommentarspalter. Det står også støtt pils og roper på meg nede på strandbaren, så jeg rekker ikke over alt.. .. Førstekona er dønn katolsk, jeg fortalte henne om denne hokuspokus-latinen (Hoc est corpus Christi, eller filioque) presten messer når hun spiser oblaten (Jesu kropp). Oi, sa hun, det visste hun ikke, isj. Hun er godt utdannet, og er president i en større fagforening. Men hvorfor skal man lese Bibelen når man er katolikk? I kind of like that approach. Og hun spiser fortsatt Jesu kropp, oblaten..kannibalisme er stas.
  Visste du forresten at «hokuspokus»-ordet kommer fra denne ramsa «Hoc….» Analfabeter før i tida skjønte ikke hva presten sa, men det var noe som skulle spises og drikkes, så var man tilgitt og frelst, noe mirakuløst, noe hokuspokus….filiokus (filioque, Sønnen), så var !knips! alt bra igjen. Kan nevnes at prestene her i Brasil ikke truer med Hallesbye-helvetet, folk går ikke skjelvende av frykt ut av kirken etter messe.

 9. Mye tyder på at du er rett ved kilden. I mangel av en ekte prest kan kanskje din førstekone forklare hvordan dette henger sammen? Hun er katolsk og har kanskje et
  avslappet forhold til det hele? Hun «hengir» seg rolig til religionen, slik man sikkert kan hengi seg til et sladreblad? Uten å tenke veldig dype tanker. men det gir vel en slags trøst og muligens mental renselse?
  Nå skal jeg ut og grille. Herlig vær i gamlelandet. Kan ikke du intervjue fruen om disse tingene ved leilighet? Mulig hun vet noe som vi ikke har tenkt på?
  Halleluja broder, det er alltid håp!

 10. Hei og halleluja igjen!
  Jeg har tenkt. Og hvis du tillater, vil jeg gjerne spinne videre på din kones antatte teologi?
  Hun blåser i hele teologien. For henne spiller det null rolle når vi påpeker at gamle Gud var (er) en morderisk gammel knark. For henne er Gud ”Tobias i tårnet”, han er temmelig tåkete, litt streng men alltid grei til slutt.
  Presten kjefter litt først. Jaså, du angrer? OK, da er du tilgitt. Han har konferert med Gud på bakrommet som sier at du aldri må gjøre det igjen! Men kom gjerne tilbake neste uke likevel. Det er derfor vi alltid er syndere. Det er så herlig å bli refset og så tilgitt.
  Din kone blir tilgitt fordi hun tror. Vi som ikke tror blir aldri tilgitt! Urettferdig. Vi må eventuelt tilgi oss selv, og det blir ikke det samme. Hvis du f. eks. sitter litt mye på den strandbaren og pimper kaldt øl, kunne du tatt saken opp med Gud… Ølet hadde ikke akkurat smakt noe dårligere?
  Nå forteller du i tillegg at prestene i Brasil unngår svovellinjen. Da har du overhodet ingen grunn til å sitte hjemme eller på baren. Gud er jo hva du vil, kanskje en mildere utgave av din prestefar? Jeg ønsker deg en velsignet messe.
  Hokus Pokus Filiokus, en hedning er frelst!
  Når det gjelder opprinnelig problemstilling om sminke av teologien i den norske kirke har du (eller andre?) kanskje noen betraktninger? De sliter tungt og vil sikkert ha nytte av brasilianske impulser. Det er bare å dikte i vei, akkurat som før.
  Hils kona!

 11. Felles kommentar for flere Bibel steder.

  Jefta & datter i Dommernes bok 11

  > ..skal høre Herren .. bæres frem som brennoffer.
  Gud hadde ikke bedt ham om dette. Noe han fant på selv.

  Hun ble ikke ofret, ofret ble ikke godtatt av prestene.
  Hun levede livet ut som jomfru og måtte jobbe ved
  tabernaklet.

  Ofre sine barn, hva med Norge ? Om nødvendig blir Norges
  sønner ofret i krig. Med riktig motivasjon blir svært mye ofret.

  Abraham var ikke spesielt bekymret. Han trodde på en Gud for
  de levende og at Isak om nødvendig ville stå opp fra de døde.
  Alterntivt Isak gikk til paradis og Gud gav han enn annen sønn.

  Gud ofret ikke Jesus, Jesus gjorde det av fri vilje for så å stå
  opp igjen

  Josva ? Gud hadde gitt landet til Israel. Innbyggerene i
  Jeriko ville blitt spart om de hadde heist det hvite flagget og
  flyttet.

  • Hei Logxx!
   Du har store kunnskaper om religion.Kanskje FOR store, det kan nesten virke som du har tatt litt mye Møllers tran. Blås i teologien nå og ta samme utfordring som Christian1 fikk: Hva er vitsen med religion? Hva skal og kan den evt gjøre for menneskene av i dag?

  • asbjorn, jeg sitter ALDRI på strandbaren og SLØVER, jeg har alltid et lydbok-kurs (fra The Teaching Company har jeg rundt 100 kurser, og laster stadig ned nye) på øret mens jeg nipper til pilsen og titter på småripsen…Og moden rips..Det hender ofte jeg må spole tilbake og høre leksjonen en gang til, lett å bli distrahert…hmm. Joda, jeg har også Dawkins’ «The God Delusion» på lydbok, ikke mye nytt for en gammel hedning som meg, men den er en grei oppsummering av noe av de mer bisarre/perverse sider ved kristne og kristendommen/Bibelen.

 12. Hva er visten med Gud, Jesus og relgion.

  Jeg har møtt Jesus og ved ett par anledninger sett ham egne
  øyne. Jeg kan holde «preken» mens du/dere letter etter ett
  galehus som kan kurere meg -)

  Ta deg en øl til. I følge Jesus blir vi ikke «urene» av hva vi
  spiser eller drikker. Det er det som kommer ut av munnen
  som lager bråk.

  Jeg møtte Jesus igjenom kristen «virksomhet». På min søken
  etter mening med livet kunne jeg tydelig se at de kristne
  hadde noe helt spesielt. Paradoksalt så virket det på meg
  som de ikke helt skjønte det selv.

  Etter å vært rundt dem stund ba jeg om å få møte denne
  Jesus. Vi ba sammen om at Jesus måtte komme inn i meg.
  Og bang, han kom. Nokså anerledes enn de kristne men det
  snudde alt på hode.

  Mye det de kristne sier er tull og tøys men Jesus og Bibelens
  Gud er en realitet. Siden har jeg vandret med Jesus og livet
  blir bare bedre og bedre.

  Migrene, mareritt, diverse allergier, behov for vanndrivende piller
  og en del annet har blitt borte. Jeg var bifil, gruppesex med
  beggekjønn var ikke meg imot men lysten på slikt bare forsvant.
  Jesus har stille og rolig plukket det bort.

  I Bibelen sier Jesus at han kom for gi oss liv og overflod.
  Og det har han gjort.

  • logxx, dette med at Jesus kom for å gi «overflod» kan du forklare nærmere for (de kristne) sultende barna i Afrika – og gjerne Brasil. De trenger nok mer enn å bli kvitt vanndrivende piller for å leve i overflod.

   Du sier du har sett Jesus med egne øyne, hvordan så han ut? Alltid innbilt meg at Gud/Jesus ser ut som en blå lampett med en skruknott eller en stor, gul lego-kloss øverst som trykknapp. Og litt for pyntens skyld, estetikk er viktig. Men jeg kan ta feil. Men bildet er sterkt. Bli lys, liksom, klikk, og lego-klossen klikker. Og det blir lys.

   Bifil er jo egentlig en perfekt legning, multiple choices. Å, unnskyld, glemte meg. Gud skapte de fleste av sine jordiske skapninger med sex-drift kun en kort periode i året. Derimot skapte Gud Mennesket med konstant sex-drift 24 timer i døgnet 7 dager i uka 365 dager i året + skuddårsdag, men selvfølgelig med påbudet om at sex var syndig og skittent, og at tissen kun skulle inn i hullet om det var ønske om forplantning, og selv da var det greiest å slukke lyset og gjøre seg fort ferdig med styggedommen.

   Jeg skrev en artikkel for et år siden «Så langt fra paven i Roma – og så nært Gud». Den omhandlet brasilianere. «Alle» brasilianere er katolikker, første gang jeg traff min brasilianske kone, hoppet vi til køys, jeg innbiller meg at jeg ble forført….Hun er godt utdannet med god jobb og god lønn, så det var ikke snakk om noen fangst av «rik europeer», vi hadde hatt en del kontakt på internett da jeg bodde i Kazakhstan, men jeg hadde planer om å flytte til Brasil. Så hun møtte meg på flyplassen i Brasil, og tre timer etterpå var vi i seng. Siden har vi vært sammmen, nå i to år.

   Nåvel, poenget mitt, jeg spurte henne dagen etter hvordan hun, som troende katolikk og rosenkrans og messer og jomfru Maria og hele pakka, kunne elske med meg sånn første kvelden? Hun så på meg som Manuel…Que? Om hun hadde lyst til å elske med meg, og jeg hadde lyst til å elske med henne, så ville selvfølgelig også (hennes) Gud elske det. (Det må nevnes at vi begge har voksne barn). Enkelt. Logisk. Naturlig. Guds vilje – vår lyst.

   Så får den ravende gale mannen Jesus hallusinere om at hvis din høyre hånd frister deg, så hogg den av. Om jeg «lar meg friste» av f.eks. en Smirnoff Ice, drikker jeg en Smirnoff Ice (noe jeg gjør akkurat nå), såfremt jeg ikke skader andre. Om en mann lar seg friste til å ha sex med en annen mann, og den andre mannen også ønsker det, og ingen skader noen, vel….så kan sandalajesus og prester fråde om vederstyggelighet, who cares?

 13. Neida, asbjorn, jeg sitter og ser på Spania-Sør-Afrika og lader opp til finalen Brasil-USA samt norsk tippeliga, jeg har TV2Sumo på internett. Strandbaren får vente…Hurra, vant akkurat et par hundre på Live Betting, tippa ekstraomganger og at Spania skulle vinne.

  Så over til noe heeeeeeelt annet

  Hehe, logxx, denne Jefta-bortforklaringen er gammel. Hvorfor skulle «Israels døtre» sørge fire dager hvert år for at ei dame ble «nonne»? Var det en straff å jobbe i Guds hellige tabernakel? Og om Jefta fant på dette selv? Hmm, Jefta avla et løfte til Herren, og Herren «overga dem (fiendene) i hans hånd». Altså Herren godtok Jeftas tilbud. Og etter at Jeftas datter hadde sørget i to måneder over sin jomfrudom, gjorde Jefta med henne «etter løftet han hadde avgitt», altså brennoffer. Så kan sikkert smartass-rabbier som elsker å vri og vrenge på Bibelens sannheter få denne historien til å se helt annerledes enn det som faktisk står i Bibelen. Kan du fortelle meg hvorfor mye av det som står i den allmektige Guds ord «egentlig» betyr noe heeelt annet enn det som står der. Er det så fryktelig vanskelig å skrive «og så måtte datteren til Jefta dra til tabernaklet og jobbe der»? Gud Fader som Gud Fader hadde spart seg mye bry om han(?) hadde vært litt mer klar i talen, dvs skriften.

  «Gud ofret ikke Jesus, Jesus gjorde det av fri vilje for så å stå opp igjen», skriver du. Hmm, jeg trodde det var en felles plan for trioguden din «før verdens grunnvoll ble lagt». Eller var det et soloutspill fra Jesus, rotta seg sammen med Den Hellige Ånd bak ryggen til Gud Fader, at først skulle Den Hellige Ånd kopulere med en jomfru (eller «ung kvinne», som den korrekte oversettelsen av profetien lyder), så skulle Jesus krype inn i livmoren 9 måneder senere, og så liksom bli født, og ETTERPÅ skulle de prate med Gud Fader og fortelle om stuntet sitt. Liksom sånn, haha, vet du hva vi to fant på i dag? Og så skulle Gud Fader trekke på skuldrene og si at jaja, hvis du har så lyst til å leve 33 år blant det ufyselige pakket og attpåtil dingle på et kors i timesvis, velbekomme, det er din frie vilje, skal du forresten stå opp igjen etterpå, kommer du hjem igjen? Eller skal du bare ligge der og råtne til evig tid?

  Aner ikke hva du mener med å ofre sine sønner i krig, og det er ganske komisk å påstå at siden jødenes gud hadde lovt sitt folk dette landet, så var det bare å pakke sammen for de som hadde bodd der i generasjoner. Dog ikke særlig komisk å slakte alle barna i byene Jeriko og Ai. Hvorfor? Hvorfor ønsket Jahve at alle ungene skulle drepes med sverdet? Forsvarer du folkemord og barnemassakrer? Hehe, dumt spørsmål, selvfølgelig gjør du det. Du er jo kristen. Se for deg de blodtørstige jødene samle alle barna på torget og rope «Heil og Sæl, Jahve»» og så kappe huet av alle småungene i den gode Guds navn. Se for deg skrikende og hylende småbarn badet i blod rope på mamma mens de gudsvelsignede jødene kappes om å slakte flest mulig unger, den som dreper flest unger får medalje, 1-2-3, on we go, hurra, prise Gud! Velbekomme med ditt valg av gud, logxx, jeg spytter på deg og din perversitet som jeg spytter på andre barnemordere og deres støttespillere. Håper du leser disse historiene for dine barn hver kveld og forteller dem at slik går det med uskyldige barn fordi Gud er kjempesnill. Husk å kysse dem godnatt etterpå. Sov godt!

 14. Til dere begge.

  Om dere spytter, freser eller gjør andre ting har ingen betydning.
  Bibelens Gud (HaShem) og Jesus Kristus er en realitet.

 15. Hei alle sammen!
  Jeg har vært på en liten hyttetur til noen venner. Ser at dere ikke har savnet meg et sekund. Og ikke for å skryte, zildete, men dette synes jeg du takler veldig bra! Særlig tatt i betraktning at du myser på rips, tar deg en pinne og følger div kurs samtidig!
  På meg, som nå er en helt upartisk dommer, kan det virke som de to øvrige debattanter trenges tilbake og stadig blir mer arrige? Det virker ikke så besjelet av jesus som man kanskje skulle tro at de ville være?
  Ellers minner vi om dagens hovedtema: Er det håp for kjerka eller ikke?

 16. Historien om Jeriko og Ai sier ingenting om at barn
  blir drep. Gamle og unge av begge kjønn, diverse dyr
  og esler er nevnt men ikke barn.

  De kan ha blitt sendt vekk før beleiringen startet,
  ikke helt uvanlig handling o.l.

  Skjøgen blir ikke hentet ut først, speiderguttene blir
  sendt inn etter at slaget har startet.

  Alle på to bein som yter væpnet motstand blir
  drept men ikke de andre.

  Jeg må frikjenne denne «barnemoderen» der oppe.

  Dere burde bli kjent Jesus og gubben der oppe.
  De er faktisk ganske okey å ha med å gjøre.

  • logxx, klart, folka i Jeriko sendte ungene sine til naboene i Ai, som så sendte dem videre til…..da de jødiske slakterne ankom Ai. Nei dette var en helt «uvanlig handling» på den tiden, av den enkle grunn at det ikek var noe sted å sende barna.

   Du skriver:»Alle på to bein som yter væpnet motstand blir
   drept men ikke de andre.». En ting er at alt bufeet på fire bein også ble drept, men hvor tar du dette fra, fra Bibelen? Og synes du at OK, ille med ungene, men om man bare slakta gamle og unge menn og kvinner, bestefar og bestemor med stokk, så er alt helt greit, prise gud?

   Og hvorfor ble ikke det da nevnt av Gud i boka hans at «barna ble (spart og) sendt til bestemor og bestefar, som bodde på landet i et koselig, grønt hus i skogkanten, der de hygget seg og lekte mens mamma og pappa ble massakrert av Guds folk inne i byen»?

   Ve de skriftlærde!, sier Jesus, kan du ikke tro på det som står i bibelen din uten å måtte vri og vrenge på alt?

   • Nå går jeg på strandbaren og lever som en gris, et par pils, Bill Brysons «A short story about everything» på lydbok på øret, lettkledde brasilianske damer i alle fasonger og farger, livet som gris har sine sider, så får dere kristne passe på å få spist Jesu kropp og Jesu blod når det passer. Bon apetit!

 17. Hei!
  Flere som har følelsen av at debatten kjører i ring? Og til logxx og Christian1: Dere er på en annen planet. Dere klarer aldri å frelse noen av oss! Tvert i mot er det påfallende hvor romslige og tolerante hedningelaget er? Vi kan godta det meste, bare ikke morderisk oppgulp fra bibelens gamle, sure gud.
  Egentlig var det synd. I denne rotete, bråkete, tabloidiserte verden er det kanskje bruk for en kirke der man kan be om kontakt og trøst hos noen utenfor alt. Uten å tenke alt for mye på sannsynlighetsteorier.
  Uansett takker jeg for debatten og trekker meg ut. Men døra står åpen for nye innlegg. Personlig gjør jeg vel som Zildete, finner meg en strandbar og ser på menneskene over kanten på pilsglasset.

  • Et, drikk og vær glad, det er nok det dere er best på?
   Men det kan jo hende at livet er litt alvor også?

   Skulle dere derimot få rusproblemer så kan dere jo ta kontakt med Evangeliesenteret og se hva som skjer der.

   Vær med på et av deres møter så får dere kanskje åpnet øynene deres og se at det fortsatt er hold i det som står i Bibelen.

   Lykke til.

   • christian1, insinuerer du at du selv ikke er spesielt flink til å spise, drikke, og være glad, fordi du er kristen? At hedninger er flinkere til å kose seg? Jeg klarer utmerket å være glad og fornøyd, og samtidig se alvoret i livet.

    Jeg underviser gratis i engelsk og data på voksenopplæring her, tre kvelder i uka, jeg forsørger en storfamile, jeg sponser to ungdommer på universitetet (koster mer enn 1000 kroner per måned pro pers..!!), jeg lever enkelt, både av vane, og fordi jeg ønsker å bruke min «overflod» til å hjelpe folk som ellers ikke ville fått muligheter. Det faller naturlig for meg (som ateist..), slik det falt naturlig for mine kristne foreldre å avhjelpe nød i verden etter deres beste evne. Jeg er uføretrygdet, og har langt fra max-trygd, men pengene rekker lengere her i Brasil, både til meg selv og til å hjelpe andre.

    Jeg kunne gått ut på restaurant og spist og drukket, men spiser hjemme, og går på en lokal strandbar for en pils og sosial omgang, da blir det mer penger til «verdige» formål. Dog – noen pils til undertegnede på strandbaren er også et verdig formål…

    Hva gjelder din svabling om rusproblemer og Evangeliesenteret, så er alkoholikere/rusmisbrukere generelt svake mennesker med liten viljestyrke, og som derfor er lett å påvirke. Behovet for rus er overskyggende, de tør ikke møte hverdagen uten rus, religionen blir en erstatningsrus, dog, noe sunnere enn narkotika/alkohol, det må innrømmes, hehe, ikke et vondt ord om salig Ludvig K og kone og Evangeliesenteret. Jeg har selv jobbet med rusmisbrukere, i offentlig regi. Drittjobb uten særlig mening. Tilbakefallsprosent på 110 %…..

    • Til zildete:

     Jeg skal medgi at mange humanister gjør mye bra og at mange såkalte ‘kristne’ kunne ha noe å lære utfra hva de er og gjør.
     Det er ikke noe rart at mange tar avstand fra ‘kristne’ når de ser hvordan mange er og behandler sine medmennesker.

     Synd at din far ødela for deg slik at du ble frafallen.
     Det er mange kristne foreldre som har vært slik.
     Mange er ‘kristne’ i hodet, men det har ikke nådd ned til hjertet.

     Når det gjelder Evangeliesenteret kan de vise til gode resultater med rusavhengige, noe som du selv sier ikke går så bra i offentlige anstalter.
     Evangeliesenteret har noe tilbakefall, men de som faller får en ny start og da blir det som oftest bra.

     Religion vil jeg ikke uttale meg om, men når mennsker blir ‘frelst’ og får Jesus ‘inn i hjertet’, blir de forvandlet og får et nytt liv.
     Jeg er sikker på at dette forstår du ikke noe av, men oppsøk miljøet og vær på møtene så forstår du kanskje hva jeg mener. Dette er sterke saker!

     Dette er noe som ikke finnes i DNK. Der er det stort sett ritualer og litt skriftlesing.

     Gud velsigne deg.

     • Hei, Christian1:
      jeg synes du gjør en fabelaktig innsats med stakkars Zildete! Du vet at han er en klok gutt,trolig tidligere kristen og stadig foruroligende bibellærd, og frafallen sønn av en prest.
      I tillegg er han glad i både pils og rips. Det er slike gilde sauer man får stjerne i boka for å lede tilbake. Inn bak gjerdet.
      Kanskje du kan redde Zildete? Kanskje ikke. Men du bruker i alle fall mye energi på å propagandere for Evangeliesenteret. Det er bare å få «Jesus inn i hjertet» så går resten av seg selv! Hører du Zildete? Lysten på pils/rips og annen vederstyggelighet kan tas fra deg, «ennå er det håp»!
      Gud velsigne de enfoldige.

     • Til Asbjørn.

      Det er ikke pent av deg å drive med narrestreker mot andre og late som om du er seriøs.
      Jeg vet ikke hvor gammel du er, men i dag er det altfor mange som lager russeavis både på nettet og i såkalte seriøse media.
      Dette bør du holde deg for god for.

     • Hei, Christian1:
      jeg driver ikke med narrestreker og er like seriøs som alle andre her. Jeg er eldre enn du tror og i likhet med Zildete, uføretrygdet. Dvs lykkelig fri fra denne verdens mas og jag. Russeavis? Fydda, du har en lei tendens til å være dømmende.»Dette bør du holde deg for god for». På denne bloggen bruker vi ikke pekefingre. Jeg kom til å tenke på at mange blander seg i debatter på blogger, ikke for å diskutere, men for å fremme bestemte saker. Du kan faktisk virke som en PR-agent for Jesus og ikke minst – for Evangeliesenteret. Hvis det er slik, Christian1, må du stå åpent og frimodig frem. Du er forresten allerede tilgitt!

     • Takker for tilgivelsen, den er viktig i alle sammenhenger for å få et godt liv.
      Forstår det slik at denne bloggen er litt av din underholdningsavdeling og det er greit nok.
      Vær bare klar over at det ikke alltid er klokt å ta opp seriøse saker for så å lage underholdning av det.
      Mange kan bli lei seg og det vil du vel ikke?
      Ønsker deg alt godt og takker for denne gangen.

     • Hei, Christian1:
      Javisst har jeg mye moro med denne bloggen. Også du har bidratt med stor innsats, og man skal ikke kimse av underholdningsverdi. Når noe blir så seriøst at man ikke lenger kan betrakte det med et humoristisk skråblikk, er det slutt. Du antyder at du ble litt lei deg, det går nok over. Bare du ikke ble «krenket», slik som muslimene når man stiller spørsmål ved deres religion.
      Ellers er jeg selv en munter propagandist, men med motsatt utgangspunkt av ditt. Se eksempelvis denne linken om Jesus:
      http://buldr.no/2009/04/08/paskens-glade-budskap-det-var-bare-jug/

 18. > Dere klarer aldri å frelse noen av oss!

  Vi frelser ikke dere, vi bare sår ordet.

  Bibelens Gud (HaShem) og Jesus Kristus finnes,
  det er de som overbeviser og frelser.
  Gubben dere opp er dyktig, enten dere er over eller under torva vil lyset finner dere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *