Påskens glade budskap. – Det var bare jug!

Alle vellykkede propagandaløgner tar utgangspunkt i noe sant. Det er historisk dokumentert at romerne hadde sans for å spikre folk på kors. Særlig opprørere, men også røvere.  Korsene i gamle dager så riktignok ikke ut som «våre» Jesus-kors. Fordelen med våre kors er at Jesus kan ha bena litt mer tekkelig samlet. Kirken er nå en gang ikke stedet for å sprike.

 

Ryktene om hans død på korset er betydelig overdrevet.

Ryktet om hans død på korset er betydelig overdrevet.

Rundt denne tortur- og henrettelsesmetoden har man altså skapt et ikon og en religion. En kjærlighetsreligion.

Et stort antall tekstforfattere har  filt på historien om «Guds Sønn». Gamle utkast kan fremdeles finnes i de såkalte Dødehavsrullene, mange av dem helt brukbare.

Kirkemøtet i Nikea (325 e.K.) bekreftet endelig det dramaturgiske hovedgrepet:  «Guds sønn som døde for oss og våre synder».

Siden det er påske kan vi jo dvele ved historien om Jesus på korset. Virker «Vår Gud» spesielt kjærlig når han lar dette skje? Virker Gud logisk når han lar sin eneste sønn krepere på et kors?  Mye mer virkningsfullt og religiøst oppdragende å spikre opp de riktige synderne. Slik gudene gjorde i gamle gamle dager!

Historien om Jesus har naturlig nok hatt en lang og trang fødsel. Ikke uventet, siden moren var jomfru. Nå henger Jesus rundt i et utall dårlig besøkte kirker og vitner om synd, død, løgn og bedrag. Prestene kverner og preker:  – Spis kroppen hans, drikk blodet, også! Men for Guds skyld, ikke noe smatting! Selv staten later som den tror på denne blodige og lett kannibalske historien.

Beklager å måtte avsløre saken akkurat nå i påsken, men det måtte ut. Og som Otto Jespersen sier: – Takk i hvert fall Jesus for alle fridagene!

God påske!

3 tanker om “Påskens glade budskap. – Det var bare jug!

  1. Hei!
    Du tror man kan si hva som helst om Gud og Jesus? Er ikke helt sikker på hvor lurt det er, har vi egentlig noen fridager å miste? Har lagt inn en oval ferie rundt Himmelspretten og er litt bekymret for hva du steller til. Man MÅ jo ikke si alt man tenker! Tenk litt over det.

  2. Til Hyttenissen:
    Da har jeg tenkt. Du har selvsagt et viktig poeng med de fridagene. Kanskje vi likevel skal svelge at den Hellige Ånd satte barn på Maria uten at Josef merket noe? Josef SA ingenting heller, det er jo et lite under!
    Det kan jo også tenkes at Jesus kunne gå på vannet? At han sto opp fra de døde, steg opp og kom ned, fikk blinde til å se, osv, osv,osv? Det klarer ikke en gang Snåsakaillen.
    Ingen religion uten litt science fiction! Jeg ønsker deg fine dager på hytta under himmelspretten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *