Rike barn får barnetrygd, ikke de fattige

Rike barn trenger ikke bekymre seg.

Ganske ulogisk, er det ikke? Over tre hundre norske kommuner trekker fra barnetrygden når de utbetaler sosialstønad. Dermed får ikke barn av sosialklienter de månedlige utbetalingene som alle andre får.

Barnetrygd betyr «trygghet for barna». Men det gjelder altså bare de som har foreldre som er i jobb eller i en statlig støtteordning.

Skjønt dette varierer fra kommune til kommune. I noen kommuner får foreldre beholde både kontantstøtte og barnetrygd i tillegg til sosialstønaden. Andre trekker fra kontantstøtte men lar folk beholde barnetrygden.

Det store flertallet har valgt å regne barnetrygd som «inntekt», og inndrar altså dette beløpet, ca 1000 kroner måneden pr. barn, før sosialstønaden utbetales. Alle storbyer gjør det, fra ganske nylig også den rødgrønne byen Trondheim. De inndrar barnetrygden fra sosialklientene og putter dem i stedet i kommunekassa.

Litt omskrevet kunne man kanskje si at kommuner som inndrar barnetrygd stjeler både fra statskassen og de fattige? Barnetrygden var vel neppe tenkt som en hjelp til kriserammede kommuner.

Ett annet spørsmål er om dette kan være lovlig. Hvis man for noen regner barnetrygd som «inntekt», hva da med de øvrige? Det er ingen skatt på barnetrygden, den regnes ikke som inntekt.

Kommentator i Nationen, Kari Gåsvatn har skrevet følgende om barnetrygden: «Barnetrygda er en såkalt universell velferdsordning. Det vil si at den er lik for alle, for rik og fattig. Samme beløp utbetales til barna enten foreldrene tjener millioner eller lever på sosialhjelp. Det er viktig at barnetrygda forblir universell, i tråd med den norske velferdsmodellen. Det er bare slik ordningen sikres oppslutning og legitimitet.»

Så spørs det om barnetrygden kan ha legitimitet lenger, når det bare er de fattigste som ikke får. Den kan i hvert fall ikke kalles universell, så kanskje man også burde sette en øvre inntektstgrense? Eller kanskje innføre behovsprøving?

I Trondheim har SVs varaordfører Knut Fagerbakke forklart det nye «grepet» slik: «I krisetider må man stramme inn der man kan.»

Der man kan? Altså: Fagerbakke mener at man kan ta fra de barna som har aller minst. De som har foreldre som fra før sliter med å få pengene til å rekke fra måned til måned. De som ikke kan få de samme aktivitetstilbud og klær, reiser osv. som andre barn. Forskjellene øker.

Det burde være unødvendig å si at dette ikke akkurat rimer med SVs partiprogram. Selv om Fagerbakke forklarer at det bare skal være en midlertidig løsning, til 2011 eller 2012 eller noe sånt. Midlertidige løsninger har imidlertid en tendens til å bli varige.

11 kommentarer til «Rike barn får barnetrygd, ikke de fattige»

 1. Alle er like i Norge men noen er likere enn andre.

  det er utrolig men sikkert sant dette… dessverre… Hvem babler at det finnes demokrati og likhet i Norge? Dette er bare hjernevasking og fordumming av folket.

  Det burde ikke være noen forskjellbehandling i forhold til kommunen hvor man bor. Dette er bare idioti, udemokratisk og urettferdig.

  Dessverre ser man at i den liksom «velferdstaten» Norge gjelder den «Animal farm» regelen:
  Alle er like men noen er likere enn andre.

  Skam dere alle politikere som koser dere oppe på topen uten å tenke på folket som har valgt dere til å bli landets ledere!
  .-= Agent Provokativ´s last blog ..Spionasje i Kongo =-.

 2. Heisann!

  Vi jobber med dette i Elverum nå. Pr. i dag holder vi barnetrygden utenfor når sosialhjelp beregnes, men Rådmannen har forslått å endre praksis, og får støtte fra bygdelista Team Elverum, H og Frp. Venstre og Sp gikk med på et forslag fra Ap om å utsette saken før sommeren, så saken kommer opp igjen i august.

  I følge rådmannen er det ikke mulig å finne andre kommuner som holder barnetrygden utenfor, og dette brukes som et selvstendig argument for å endre praksis hos oss. Ap og SV er uenige, og mener at dette vil være å ta fra de som trenger pengene aller mest.

  Vet du – eller noen av leserne her – om andre kommuner enn Elverum der sosialhjelpsmottagerne får beholde barnetrygden sin?

  Mvh
  Bjørn Jarle Røberg-Larsen
  partileder, Elverum Ap
  .-= Bjørn Jarle Røberg-L´s last blog ..Vil du blogge på Sosialdemokraten.no? =-.

  1. Hei Bjørn Jarle Røberg-Larsen
   Du finner mange nyttige opplysninger i Fattignorges store kommuneundersøkelse fra 2007:
   Her er link til en oppsummering av undersøkelsen, og her er link til svar fra alle kommuner.
   I denne undersøkelsen går det fram hvilke kommuner som lar sosialklientene beholde barnetrygden. Det går forøvrig også fram at flere (bl.a. Åfjord) lar dem beholde kontantstøtten.
   NÃ¥r det gjelder Trondheim, er det verdt å merke seg at bystyret (med rødgrønt flertall) også vedtok følgende :
   «Når kommunens økonomi bedres skal alle satser for livsopphold følge statens veiledende satser, og man skal gå bort fra å inntektsberegne barnetrygd og kontantstøtte».

 3. Hei, her i kommunen holdes barnetrygden utenfor når det utbetales sosialstønad. Barnebidraget, derimot, regnes med.

 4. ….og i noen kommuner må du tære på barnas sparepenger før du får hjelp. Og så har vi jo det blodig urettferdige systemet med ulike satser fra kommune til kommune.

  Det råder en kultur, en kultur som sier at du kan behandles hvor dårlig som helst når du er såkalt sosialklient. For hva skal du gjøre…..streike?
  .-= Mytteristen´s last blog ..Zzzzlumrer… =-.

 5. Hei, tove, ja, jeg er enig i at det er horribelt, og enda mer horribelt det SV’s varordfører klarer å lire av seg, liksom, «I krisetider tar vi fra de fattige.Og gir til de rike»

  Men, som den kverulanten jeg er, henger jeg meg opp i overskriften din, cliff-hangeren. «Rike barn får barnetrygd, ikke de fattige». Altså, «de fattige» får ikke barnetrygd, de får eventuell sosialstøtte, om fattige vil ha barnetrygd, må de enten være barn eller ha barn. Rike barn får derimot omtrent alt de peker på….

 6. Barnetrygen er til for å brukes i oppveksten til barnet. Om vi fikk den for å spare den er det vel ingen vits i betale den ut. Nei behovsprøv den eller sett den opp til en viss inntekt. Folk som tjener over 450000 kan sikkert unnvære den…
  Jeg regner den med i min inntekt, når det gjelder å se hva jeg har å rutte med.
  Ikke røyker jeg, springer ikke på byen(1-2 g år ),drikker ikke mye, og kjøper ikke mye nytt til meg selv. Teller på fingrene når det gjelder å gå til frisøren. Tenker på priser når jeg handler. Har vært yrkesaktiv i 30 år. Og har fortsatt ikke vært i syden…
  Mvh. en vanlig sliter og alenemor…

  1. Kjære alenemor. Du har sunne tanker.Hadde alle vært som deg
   ville vi hatt mere sympanti for de tjenester vi mottar fra fellesskapet.
   Gratulerer. Hilsen Olav

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *