Friele og Fritt Ord-prisen: Monsen slåss med blanke våpen

Kim Friele har sans for sterke ord.  Hun karakteriserer Fritt Ord-prisen som sølvpenger og judaspenger, og vil levere  prisen  tilbake. Hun vil ikke være i samme selskap som Nina Karin Monsen.

Friele har nok tygd på dette en stund. Hennes standpunkt er kanskje ansporet av utallige telefoner fra journalister som har etterlyst en reaksjon.
 

Friele. Misliker Nina Karin Monsens stemme. (Famsimile Dagbladet)

Friele. Misliker Nina Karin Monsens stemme. (Faksimile Dagbladet)

 

Hvorfor er det så utålelig for Kim Friele at Nina Karin Monsen får Fritt Ord-prisen? Moralfilosofen har kommet med mange sterke uttrykk som kan oppfattes sårende, særlig når de er tatt ut av den opprinnelige sammenhengen. «Kjønnsfascisme» og «rugekasser» er ikke spesielt pent. Men det er bare ord, og i denne sammenheng er ord blanke våpen.

 Bruker hardt skyts

På den annen side: Kim Friele har også selv sansen for å bruke hardt skyts. Hun var en svært omstridt generalsekretær i DNF-48.  Da hun fikk Fritt Ord-prisen (1978), var det i et tiår preget av sterk strid innad i forbundet, med eksklusjoner og uenighet om svært mange saker, bl.a. kvinnesak. 

Hennes kampskrifter for homofile var, den gang de ble skrevet, brannfakler som det ble reagert sterkt på. Det var denne upopulære, men uredde kampen hun fikk Fritt Ord-prisen for. Har hun glemt det?

Skal styrke ytringsfriheten

Formålet med Fritt Ord er entydig og klar: «Institusjonen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord.»

Kim Friele ønsker vel ikke å endre denne formålsparagrafen? Det er ikke bare ytringene som belønnes med Fritt Ord-pris, men klimaet, motet og motvinden! Det finnes temaer man ikke tør snakke om, fordi man raskt  stemples som både rasist, homohater og det som verre er.

Lettvint argumentasjon

Nina Karin Monsen tør å slåss for sine meninger. Derfor fikk hun prisen, selv om mange er sterkt uenig i det hun skriver. Enkelte kritikere har ikke en gang lest det hun har skrevet, men kjapt tilegnet seg en del ord og uttrykk som kan underbygge et lettvint standpunkt.

Friele faller for fristelsen til å være lettvint selv. Å si at Fritt Ord-prisen like gjerne kunne blitt tildelt Irans presient eller Vigrid, faller på sin egen urimelighet.

Nei, Friele. Behold pengene og reis på tur sammen med kjæresten! Skriv en brannfakkel, selv om Hurtigruten gir fred i sinnet.

En liten digresjon: Uttrykket judaspenger og sølvpenger er kanskje ikke  velvalgt i denne sammenheng? Det lyder flott, men meningsinnholdet er at noen forråder en «venn» i den hensikt å skaffe seg økonomisk gevinst….

Tidligere innlegg: Vi trenger Nina Karin Monsen – ikke et tankepoliti!
Mer: Andre prisvinner støtter ikke Friele, osv Innsamlingsaksjon for Friele, Bør Fritt Ord-prisen avvikles (insignificances)

pixelstats trackingpixel

3 tanker om “Friele og Fritt Ord-prisen: Monsen slåss med blanke våpen

  1. «En liten digresjon: Uttrykket judaspenger og sølvpenger er kanskje ikke velvalgt i denne sammenheng? Det lyder flott, men meningsinnholdet er at noen forråder en “venn” i den hensikt å skaffe seg økonomisk gevinst….»

    Det er vel klart at Fritt Ord har forådt toleransen for andre mennesker til fordel for det ”frie ord ” i denne saken. Jeg ønsker at stupide reaksjonære trangsynte mennesker som Nina Karin Monsen og hennes likesidede skal få lov til å uttale seg. Men å gi dem pris for det, der bør grensen gå. Judas penger er nok en god betenelse…

    • Jeg tror du har misforstått litt. «Det frie ord» handler nettopp om at mennesker som har meninger stikk i strid med alt som er «godtatt» skal få komme til orde. Personlig er jeg sliten av all bedreviten og alt som heter meningsmonopol. Jeg synes det er utrolig bra at mennesker som jeg personlig er sterkt uenig med, har rom til å stå hardt på for sine meninger. Enda bedre er det når de belegger meningene med så innsiktsfulle betraktninger, at det fungerer! Jeg får tenkt igjennom mine argumenter med en annen ballast enn uten. Så la folk samle inn penger til Kim Friele som vil kneble motdebattanter! Fram for de dårlige kår for ytringsfrihet i Norge! For den skal jo være styrt av en liten sekt av bedrevitere i Oslo. Eller?

  2. Jeg er veldig uenig med Egil O. Jeg synes det er helt fint at Fritt Ord-prisen går også til folk med uspiselige meninger.

    Min kritikk av pristildelingen er ikke basert på Monsens meninger, men hennes sjikanøse debattstil. Hun har naturligvis full (ytrings)frihet også hva gjelder valg av debattstil, men når Fritt Ord kaller den «gjennomreflektert» har de bommet.

    Bjørn Smestad’s seneste blog post..Monsen fortsatt "gjennomreflektert"

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *