Fotball, en lovende sport for banditter og slåsskjemper?

Barn lærer fort på en fotballkamp. Er han ikke søt, akkurat som pappa?

Barn lærer fort på en fotballkamp. Er han ikke søt, akkurat som pappa?

 

Internasjonal fotball er en utpreget kommersiell og  engasjerende sport. Enorme summer er involvert i reklame- og sponsorinntekter. Hvorfor er dette lagspillet så attraktivt for noen? Også for kriminelle og voldelige?

De fleste råtassgrep er akseptert på fotballbanen. Holding, brutale tacklinger, spytting, klyping og spark, filming – alt dette er elementer som blir stadig mer akseptert. Det er og skal være macho, gjerne direkte rått spill. Ikke noe frøkenfotball her, nei…

Fotballheltene blir overbetalte verdenskjendiser. Man kan lese om dem og studere dem grundig, både i almenne media  og spesielle fotballaviser og fotballkanaler. Det gis detaljert informasjon om spillernes fysikk og skader, men også om liv, konflikter, koner, dyre biler, klær, hus, osv, osv. Spillerne utvikles til merkevarer som igjen kan selge klær, solbriller, biler og hva du vil.

 Publikum tar  etter, både innenfor og utenfor arenaen. Supportere arrangerer  egne slåsskamper, omtrent som fotballkrigerne. De danner gjenger og bander, som i stadig økende grad får innflytelse på klubbene, media og egne medlemmer. Det er fristende å  dra parallellen langt – til SA-tropper i Tyskland. Voldelige, uniformerte hooligans i starten av Hitlers regime.

Hooligans  henger i skjørtene på makten, dvs suksessen, dramatikken og pengene. De  skaffer seg stadig større fordeler, lar seg intervjue som «eksperter» av media og tjener i økende grad penger på å organisere tilskuere og supportere. De videreselger billetter, «beskytter» biler, får enerett på sponosoreffekter, avgifter av pølsesalg, osv. Skalaen av muligheter og virkemidler er interessante og urovekkende.

Egentlig ser vi kanskje bare  klassiske mafiamønstere som i hurtig takt utvides: Journalister  mobbes og straffes på ulike måter hvis de skriver eller sier noe galt.  Dommere, inkludert linjedommere, kan presses både i for- og bakkant av en kamp. Det siste har en norsk dommer nylig opplevd.

En dag står kanskje fotballpøblene på gatene og banker opp folk med feil supporter-utstyr. Det har skjedd allerede.

Så kan man spørre: Hvor langt har fotballens makt og avmakt kommet i Norge?  For mens fotballen kjører i alle kanaler  og pengene triller inn, truer volden og kriminaliteten med å spise fotballen fra innsiden. Familiene kan bli borte som tilskuere.  Machogutta sitter kanskje alene igjen på arenaen en dag og gleder seg til kampen etterpå. De opplever et herlig, mandig  fellesskap og kan brøle sanger av denne typen:

«Etter matchen skarru´ dø». Eller – «Vi drar til Bergen for å slåss» Eller selve perlen: «Åh, hva gjør du med batongen kjære snut? Inn og ut!» (Hentet fra Klanen, VIF´s nettsider). Ernst Røhm,  SA-sjefen i Tyskland, ville kost seg voldelig på tribunen.

Årsaken til at fotball mellom menn er så fascinerende, er kanskje at sporten er det nærmeste vi kommer en riktig krig? Og krig og kapital har alltid hørt sammen.

Se også: Slipp fotballpøblene løs (på hverandre) – det er vår 

Ny sak: Lytt til Vålerengas grinete hat-sanger: Er det rart laget ligger lavt på tabellen?

Interessert i historiske pøbler? Wikipedia: Ernst Røhm

pixelstats trackingpixel

6 tanker om “Fotball, en lovende sport for banditter og slåsskjemper?

 1. Synes artikkelen din bærer tydelig preg av uvitenhet om det du uttaler deg om.

  For det første: FIFA jobber aktivt med å promotere Fair Play. Det er ikke sant som du sier; «De fleste råtassgrep er akseptert på fotballbanen. Holding, brutale tacklinger, spytting, klyping og spark, filming – alt dette er elementer som blir stadig mer akseptert. Det er og skal være macho, gjerne direkte rått spill. Ikke noe frøkenfotball her, nei…»

  Holding er stadig oftere oppe til diskusjon, og dommerne blir flinkere til å slå ned på det, selv om ikke all holding blir dømt på. Dette er tross alt en sport hvor kroppskontakt er lovlig.

  «Brutale tacklinger» som du kaller det, jeg regner med du du mener taklinger bakfra (som gir gult kort), å hoppe inn i taklinger (som gir gult kort), å komme for sent inn i taklinger uten å trekke seg (som gir gult kort), tofotstaklinger (som gir gult kort) og taklinger med knotter først og strake bein (som gir gult kort). Dette er ting som slettes ikke er akseptert i moderne fotball, bare se i regelboka. Følger du i tillegg med på et par kamper, vil du også se at dommerne faktisk dømmer på dette.

  Spytting på en motspiller vil gi direkte rødt kort såfremt dommeren ser det. Dette er IKKE et stort problem i noen av de større ligaene i Europa.

  At du har et problem med at fotballspillere blir «overbetalte verdenskjendiser», får være nettopp det, DITT PROBLEM. Jeg har ingen problemer med å godta at Cristiano Ronaldo tjener 0ver 50 millioner i året. De beste fotballspillerne i de beste fotballklubbene leverer et underholdningsprodukt. Dette underholdningsproduktet er særdeles populært blant en stor del av befolkningen. AC Milan, Manchester United, Bayern München, Barcelona osv. fyller stadion hver hjemmekamp. I tillegg leverer de underholdningsproduktet sitt til millioner av TV-seere, verden over. De selger rett og slett et produkt som MANGE er interessert i å betale for. Jeg ser ikke noen stor prinsipiell forskjell i dette, og at f.eks. Tom Cruise får 1 milliard per innspilte film (underholdningsprodukt), eller at Britney Spears tjener hundrevis av millioner på å selge plater og holde konserter (underholdningsprodukter). Og det er ikke slik at skuespillere som er halvparten så dyktige og populære som Tom Cruise, tjener en halv milliard per film, akkurat som at de spillerne som er halvparten så gode som Ronaldo, ikke tjener ikke tjener 25 millioner i året. Det er bare det at de ALLER beste, de ALLER mest populære, er mye mer verd enn de nest beste og nest mest populære. Jeg tør vedde på at det finnes spillere i norsk tippeliga som spiller fast på laget som tjener midre enn deg.

  Og din sammenlikning av fotballsupportere med nazisoldater, er så patetisk og historieløs at jeg ikke engang orker å argumentere mot den.

  Og hvor i all verden har du dette fra? Her vil jeg virkelig se noen kilder, eller i det minste et par eksempler: «Hooligans henger i skjørtene på makten, dvs suksessen, dramatikken og pengene. De skaffer seg stadig større fordeler, lar seg intervjue som “eksperter” av media og tjener i økende grad penger på å organisere tilskuere og supportere. De videreselger billetter, “beskytter” biler, får enerett på sponosoreffekter, avgifter av pølsesalg, osv.» Jeg kjenner ihvertfall ikke eksempler på dette fra Norge, hvor klubbene og media tar avstand fra casualsmiljøet, eller England, som kanskje er blant verdens beste i å takle hooligans. Dog vet jeg at ultrasmiljøet står sterkt i noen få klubber i Italia, og på Balkan, men dette er for det første områder hvor organisert kriminalitet står sterkt i utgangspunktet, og for det andre utgjør de en liten gruppe i fotballverdenen.

  «Journalister mobbes og straffes på ulike måter hvis de skriver eller sier noe galt. » Jaha? Dette var lite presist og utfyllende. Dette vil jeg gjerne høre mer om.

  «Dommere, inkludert linjedommere, kan presses både i for- og bakkant av en kamp. Det siste har en norsk dommer nylig opplevd.» Dette er et problem hvis dommere bevisst påvirker resultatet i kamper de dømmer til fordel for det ene laget. I etterkant derimot, som i eksempelet du refererer til, ser jeg ikke problemet. Akkurat som politikere, næringslivsledere og andre med makt og posisjon, er det naturlig at fotballdommere får kritikk når de har tatt dårlige avgjørelser. De har selv valgt å sette seg i en slik posisjon.

  «En dag står kanskje fotballpøblene på gatene og banker opp folk med feil supporter-utstyr. Det har skjedd allerede.» Ja, og folk har blitt banka fordi de nekta å bomme bort en sigg i taxikøen, eller fordi de var for mørk/lys i huden, eller fordi de bar et kors eller en davidsstjerne rundt halsen, eller fordi de tilfeldigvis gikk forbi. Dette har også skjedd. At ting har skjedd, betyr heldigvis ikke at de kommer til å skje oftere og oftere!

  Og la nå Klanen få lov til å synge litt grove sanger til erkerivalene Brann og LSK. Og skulle en eller to Klanen-medlemmer havne i bråk med noen medlemmer av Kanarifansen, så la gå, så lenge det er 15 000 andre på Ullevål som oppfører seg.

  • Hei, og takk for et motinnlegg preget av stor innsikt. Innlegget ditt illustrerer samtidig hvor forskjellig vi konluderer, avhengig av ståsted. Jeg velger å ikke kommentere dine synspunkter på spytting, taklinger, etc. Det er også lov å ha forskjellig syn på spillernes inntekter og rolle som reklamefigurer. Så kommer vi til avsnittet om hooligans. Det er ganske godt dokumentert at bander med råtasser slipper alle hemninger etter et tap, denger folk, raserer butikker, slåss med politi, osv. Du nevner London. Jeg har selv sett fotball i London og blitt slått av hvilken jernring politiet alltid må legge rundt kampene. Det er armerte politibiler, hester med rustninger og en voldsom sikkerhetskontroll. Du kan mene hva du vil, jeg ser likhetstrekk mellom tyske nazisoldater før krigen og hooligans i dag.
   Eksemplene på hvordan supportere slår seg opp på mafiavirksomheter bl. a hentet fra Dagbladet: http://www.dagbladet.no/2009/05/08/magasinet/fotball/sor-amerika/argentina/kriminalitet/6080236/ – det burde fremgått klarere at eksemplene ikke var norske.I Argentina er det forøvrig startet en organisasjon som vil redde fotballen fra pøblene: http://www.salvemosalfutbol.org/english.html/ Argentina og Sør-Amerika totalt må sies å være ganske vesentlige i fotballverdenen, men selvsagt med et annet kriminalitetsbilde enn i Norge.
   Mobbing av dommere og journalister skjer stadig oftere og grovere, også på norske supporteres hjemmesider. Omtalen bringes så videre av avisene. En Journalist i Adresseavisen ble nylig hengt ut med et fingert nakenbilde og kritikk av ting han hadde skrevet om RBK.
   Til slutt hopper jeg til din bagatelisering av Klanens «litt grove» hat-sanger. Jeg ville ikke latt min sønn eller datter stå og gaule ut hat pga fotball. Ville du? Det er nemlig ikke bare for moro skyld dette skjer.

   • Nå skjønte jeg litt mer av hvor du ville.

    Når det gjelder vold i sammenheng med fotballkamper, så kan jeg selvfølgelig ikke nekte for at det skjer. Sterke følelser (men disse har noen ganger røtter i andre ting enn selve fotballen, f.eks. klasseskiller, religion, etnisitet, historie, prakteksempler er Old Firm og Røde Stjerne-Partizan), alkohol og massesuggesjon gjør at stemningen mellom supportergrupper fort kan bli amper. Dette er helt klart et problem i mange land, men vi er tydeligvis litt uenig i størrelsesordenen på dette problemet. Jeg mener fortsatt at så lenge det store flertallet av supporterne oppfører seg, så er det levelig med at det finnes en del sorte får som oppfører seg som idioter. For det vil det være, i alle større grupper.

    Når det kommer til organisert kriminalitet, så tror jeg vi er uenige når det gjelder årsakssammenhenger. Har den organiserte kriminaliteten og korrupsjonen sitt utspring i fotballen, eller er det den organiserte kriminaliteten som beveger seg inn på et nytt område, nemlig den milliardindustrien fotball har blitt? Jeg tror det siste. Organiserte kriminelle nettverk har alltid blitt tiltrukket av store penger, og dermed geskjefter som narkotikahandel og -smugling, utpressing, gambling, svindel, og nå tydelig fotball. Derfor liker jeg ikke din fremstilling, av fotballsupportere som «går sammen» og starter mafialignende organisasjoner. Selvfølgelig skulle jeg ikke neglisjert sør-amerikansk fotball, her finner man kanskje de beste eksemplene når det gjelder korrupsjon hos dommere, spillere og ledelsen i klubbene. Sør-Amerika, som du henviser til, er jo kjent for å være gjennomsyret av organisert kriminalitet og korrupsjon, og har vært det over lengre tid. Så dette blir litt høna og egget. Skyldes den organiserte kriminaliteten da fotballen? I hvertfall i Italia var Cosa Nostra beviselig et faktum før noen hadde sparket til en oppblåst lærkule i støvellandet.

    For øvrig mener jeg at det er trist at den organiserte kriminaliteten og fotballen i noen land er tett knyttet, og noe man absolutt bør forsøke å bekjempe.

    Hvis et fingert nakenbilde er det verste en sportskommentator blir utsatt for i Norge, så tror jeg ikke vi skal være veldig bekymret. Det er naturlig at personer som ytrer seg i offentligheten, og spesielt med sterke/kritiske/kontroversielle meninger vil møte motstand fra de som ikke deler samme mening. Dessverre er det noen tullinger der i den samme offentliugheten som tyr til slike usakligheter. Dette er imidlertid noe journalister bør være klar over. Det er heldigvis et lite stykke fra en manipulert nakenbilde til at du står med en torpedo med balltre på døra. Dermed tror jeg ikke dette truer pressens frihet i stor grad.

    Det samme gjelder også dommere. Dømmer du VM-finale, og driter på draget, vil du sannsynligvis motta din del pepper. Det er klart det går en grense, og det er dessverre noen som tyr til drapstrusler og vandalisme på eiendom. Dette må selvfølgelig aldri aksepteres.

    Jeg mener fortsatt nazisammenlikningen er alt for drøy.

    Det var alt jeg rakk, nå er det fotballtrening 🙂

 2. Til sist, når det gjaldt Klanen-sangene; jeg ville selvsagt forklart en eventuell sønn eller datter forskjellen på å synge til dommeren at «etter matchen skal du dø», og det å faktisk drepe dommeren etter kampen. Utover det ville jeg selvfølgelig aldri selv sunget så grove sanger, eller stilt meg sammen med Klanen hvis jeg hadde et barn med på kamp.

  • Hei, Hans-Kristian!
   Fotball er mye forskjellig, noe jeg har fundert over i noen innlegg her på buldr.no/ Men selvsagt er fotball utrolig mye mer enn bøller og voksende kriminalitet! Artisteri, humoristiske scener, dramatikk på banen, vekslingen mellom skuffelse og glede, ikke minst felleskapet når man kan dyrke og gjenskape begge deler på puben etterpå. Vennskap med andre supportere, noe felles å snakke om. Tilhørighet til en stamme. Felles helter. Her et sted ligger grunnlaget for fotballens kommersielle suksess over hele verden.
   Og så kommer pengene og skurkene snikende. Jeg er faktisk enig med deg i at det hovedsakelig er mafiaen som finner fotballen, ikke omvendt. Mafiaen går etter smugling, dop, prostitusjon og gambling, men også etter lovlige affærer der det er mulig å skape korrupsjon.
   Mitt forhold til fotball er avslappet. Kikker på en kamp nå og da, gjerne med Rosenborg. Kunnskapsnivået er nokså lavt, selv om jeg fornøyd blogger i vei. Jeg hører til den (store) gruppen som synes det blir alt for mye fotball, i alle medier. Jeg finner mindre og mindre å se på TV.
   Men takk for diskusjonen, lærte noe av det også! Og kanskje var min sammenligning mellom hooligans og ølbulegjengen i SA troppene tidlig i nazi-tiden, i drøyeste laget…Men uniformerte pøbler, fra fotball- og motorsykkelmiljøer skremmer. Og hat-sanger? Virker stort sett helt motsatt av hensikten!

 3. Jeg tenkte meg kanskje at du ikke var den mest lidenskapelige fotballsupporteren. Jeg er vel det Arne Scheie ville karakterisert som relativt interessert i, og glad i fotball, noe som sikkert skinner igjennom i mine innlegg. Du synes det kan bli for mye fotball på TV, jeg sier som Sølve Grotmol; «For mye fotball på TV? Det er for mange bøker på biblioteket.»

  Men det er klart at fotballen har noen skjeletter i skapet som det kan være greit å få ryddet ut. Selv om jeg tror at flertallet av fotballsupportere og -spillere er greie folk.

  Takk for diskusjon, lærte noen nye ting selv, og fikk nok et litt mer nyansert bilde av situasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *