Typisk norsk å være miljøsvin?

Her driver vi og kildesorterer til krampa tar oss – og så får vi høre at nordmenn søpler mest i Europa! Vi ligger til og med foran danskene, som ikke har panteordning på ølboksene og flaskene sine en gang, og slett ikke kildesortering.

 

Ifølge Eurostat søpler vi mest i Europa.

Sjeldent bilde av norsk miljøsvin, tatt på fersken.

Men, altså: Hver av oss legger igjen 821 kilo søppel hvert år, ifølge tall fra Eurostat, EUs statistikkorgan.

 

Det ville jo vært interessant å vite hva slags søppel det er snakk om. Omfatter statistikken også glass, papir, plastemballasje og hermetikkbokser? I så fall er vi blitt grundig lurt av renholdsverkets slagord på bilene som henter papir, plast osv:  «Dette er en verditransport», eller «Avfall er råstoff» –  altså ikke søppel!

Men det er klart, vi forbruker mye i dette landet. Og forbruket skaper avfall, fordi alt vi kjøper er pakket inn i stooore mengder plast. Andre steder i Europa har folk fremdeles slaktere og andre spesialbutikker og får f.eks. kjøttvarene pakket i matpapir! Mens vår lille klump med kjøttdeig ligger i et trau av hardplast.

I tillegg ligger nordmenn på lesetoppen, mange kjøper flere aviser hver dag – og abonnementsavisene kommer jo med et utall reklamebilag. Hvis dette teller med når søppelet vårt veies, tar vi neimen ikke ansvaret for det.

Og som nevnt: Er kildesortert avfall søppel? En enkel statistikk har forsåvidt ikke noen stor betydning, men vi liker jo ikke at resten av Europa skal se på oss som miljøsvin!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *