Langtidssykmeldt? Har for nært forhold til legen, ifølge Erna

- Hmm. Du må nok sykmeldes, ganske lenge.

- Hmm. Du må nok sykmeldes, ganske lenge.

Høyre vil ikke lenger kutte i sykelønnsordningen. Derimot vil de nå at langtidssykmeldte skal vurderes av en ny lege etter seks måneder.

Erna understreker at de ikke mener at legene fusker, men at «forholdet lege-pasient kan være vanskelig«.

Hvilket egentlig vil si: At de sykmeldte kanskje ikke er så syke at det gjør noe. De utnytter kanskje sitt nære forhold til fastlegen og klarer likevel å skaffe seg sykemelding. Enda de kanskje er friske som fisk!

Kanskje NAV skal få ansette sine egne, strenge leger som har til oppgave å overprøve alle andre leger?  Forsikringsbransjen har lenge hatt suksess med det.

En ordningen med ny vurdering av sykmeldte etter seks måneder bør bli obligatorisk, mener Høyre. Legeforeningen mener på sin side dette vil føre til mer byråkrati.

Erna lanserer følgende slagord for valgkampen: «Verdighet krever handling, ikke bare nye lovregler». Det verdige Høyre er muligens ikke helt oppegående her? Den nye ordningen for langtidssykmeldte har ingenting med verdighet å gjøre. Hvis den slår, så er det nedover, ved hjelp av enda en ny lovregel.

2 tanker om “Langtidssykmeldt? Har for nært forhold til legen, ifølge Erna

  1. huff, det der er så dumt skrevet og så naivt. Det er opp mot 3 ganger så mange sykeskrevne/ ikke i jobb i Norge i forhold til mange andre land. At det ikke skulle ha noe med liberale ordninger og «syke» folk som ikke er virkelig syke er så trangsynt som det går an

    • Jeg liker ikke å bli kalt dum og naiv. Jeg vet faktisk litt om det jeg skriver om, noe annet ville derimot vært dumt.
      Jeg er selvsagt kjent med at Norge har et høyt sykefravær sammenlignet med andre land i Europa (men ikke TRE gange så høyt!). Hovedårsaken er imidlertid at ingen andre land i Europa har så høy andel yrkesaktive som oss. Høy sysselsetting gir «automatisk» økt sykefravær, fordi det da kommer flere mennesker med helseplager inn i arbeidslivet. Til gjengjeld er sykefraværet lavt når det er høy arbeidsledighet.
      Det er i tillegg svært vanskelig å lage en fullgod sammenligning mellom ulike land. Blant annet fordi det avhenger av definisjonen på sykefravær og fordi sykelønnsordningene er forskjellige. For eksempel kan norske foreldre være hjemme med syke barn, i motsetning til foreldre i mange andre land. Dette gir stort utslag, også fordi det er langt flere yrkesaktive kvinner som føder barn i Norge enn andre steder i Europa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *