Hotell-Petter og eldregeneral Carl Ivar jakter på gamle og syke

Dagens norske sykehjem har mye å lære av FrP og Petter.

Dagens norske sykehjem har mye å lære av FrP og Petter.

Når Petter og Carl Ivar lanserer dype tanker om eldreomsorg, høres det fascinerende ut. Et liv i alderdom på luksushotell, med velfylt minibar? Høres ikke direkte avskrekkende ut! Men medaljen har, som så ofte ellers, en bakside som er mindre flatterende.

For å ta det forfra: Carl Ivar har sett at det er ledig kapasitet i mange hoteller, mens det er for få sykehjemsplasser. – La pengene følge pasientene, sier han. – La dem velge om de vil bo på hotell eller på sykehjem. Petter er fullt klar over problemet med halvtomme hoteller. Han følger opp og lover enerom, luksus, full hotellservice med vin –  pluss stell 24 timer i døgnet!

Det lyder besnærende. Hvem vil ikke ha oppvartning døgnet rundt når man blir gammel.  Vin, og kanskje en bitteliten hjertestyrker til å sove på?

Alt dette kan du ifølge Carl Ivar få, om pengene følger pasienten. Han anslår beløpet til å være 500-600.000 kroner årlig som kan følge «fru Nilsen», dersom hun velger hotell.  Det blir sånn ca 1300-1600 kroner døgnet.

Hører vi at det skurrer litt: Luksus, stell 24 timer i døgnet, for dette beløpet? Nå sa Petter riktignok ingenting om middag og kveldsmat, bare frokost og vin, og han vil neppe ha senile eldre vasende omkring i restaurantene sine. Men hvor er legene og sykepleierne? Hvor er maten og medisinen? Det kan nok tenkes at «fru Nilsen» må spe på fra egen lomme hvis hun vil ha alt hun trenger.

Både Petter og Carl Ivar har sans for utspill og markerer seg gjerne i media. Denne gangen bruker de de svakeste eldre i markedsføringen, eldre som er så syke at de ikke greier seg hjemme. De som trenger pleie og døgnkontinuerlig tilsyn av kvalifisert personale.

Sykehjemmene sliter allerede i dag med rekrutteringen. Og dessverre: Det holder ikke med filippinsk rengjøringspersonale. Vil man ha offentlig finansiering, må man også ha offentlig godkjenning.

Friske eldre kunne sikkert ha likt seg på hotell, det er bare det at da følger det ikke med 500-600.000 pr. person. Og det ville jo vært fint å få vite hvor Carl Ivar har dette beløpet fra. Omfatter det alle utgifter på sykehjemmene, fordelt pr. person? Da  blir nok beløpet som kan «følge pasienten» en god del lavere.

Men hva gjør det. Som lokkemat i valgkampen duger det meste.

pixelstats trackingpixel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *