Kjøttprodusenten Fatland: Det koster å gjøre seg feit!

Vi husker bedriften Fatland på Ølen fra andre nyhetssaker. Dårlig hygiene og  svake rutiner på behandling av oppskåret kjøtt. Det ble funnet rester av avføring i enkelte produkter. Nå gjelder det sosial dumping av ansatte fra Litauen. Hvor lenge skal de store dagligvarekjedene ta i mot kjøtt fra denne bedriften?

Mangemillionår og utbytter av fattige arbeidere. Svein Fatland
Mangemillionær og utbytter av fattige arbeidere. Svein Fatland

Se etter produktnavn som Skjeggerød, Slaktern  m. fl!

Fatland lever opp til navnet. Det er en milliardbedrift brødrene Fatland driver. I en NRK-reportasje anklager lederen i NNN, Nærings- og nytelsesmiddel-arbeiderforbundet , bedriften for sosial dumping. Vi ser hyblene arbeiderne fra Litauen stues inn i  – eid av Fatland. Vi hører  bedriftens arbeidere fra Litauen fortelle hvordan de øyeblikkelig sendes hjem ved sykdom og skader. 

Vi ser også at den lokale fagforeningen er helt i lomma på bedriften. Arbeidere fra Litauen nektes medlemsskap der.

Når noen arbeidere så melder seg inn i hovedforbundet,  får de beskjed om at det er ulovlig! Noen presses til å si opp jobben.

Ansatte fra Litauen og mange andre land må  jobbe 12-timers skift for 40 kroner timen. Slik kan en bedrift vokse seg feit.

Det bør koste bedriften dyrt.Vi må kreve at Kiwi, Coop, Meny og de andre kjedene setter ned foten. Og som forbrukere må vi slutte å kjøpe alle typer kjøtt som kommer fra Fatland.

30. april skal det være et oppklaringsmøte mellom LO, NHO og bedriften Fatland fra Ølen på Rogaland.De burde starte møtet med å se denne NRK reportasjen igjen, og kreve alle kort på bordet! Men Fatland nekter alt. Alle andre lyver.

7 kommentarer til «Kjøttprodusenten Fatland: Det koster Ã¥ gjøre seg feit!»

  1. Ja, slikt kan vi ikke godta!
    La oss boikotte alle produkter fra Fatland!!
    Kan noen legge ut alle merkenavnene som kommer derfra?

    1. Merkenavnene er først og fremst Skjæggerød, Slakter’n, Coop og First Price. Kjøttvarer merket med disse navnene, er produsert hos Fatland. Det finnes antakelig mange flere, det finnes ingen Ã¥pen informasjon om dette. Ingen produkter selges merket «Fatland», naturlig nok. Bedriften har en svært lang forhistorie med dÃ¥rlig hygiene, direkte smittefarlige produkter, brudd pÃ¥ dyrevernreglene, og nÃ¥ ogsÃ¥ sosial dumping.
      De nevne produktene selges av de fleste matvarekjedene, men Ica/Rimi har tidligere sagt at de vil stoppe innkjøp av kjøtt fra Fatland. Om de HAR stanset det, vet vi ikke. Coop, Meny, Ultra, Kiwi og Spar-kjedene har tidligere uttalt at de fortsetter salget av Fatland-kjøtt.

    2. Glemte å si følgende: Dersom du er usikker på hvem som har produsert et produkt, spør i butikken om det er fra Fatland. Kanskje kan vi på den måten presse Coop, Meny og resten til å fjerne varene fra fryse- og kjølediskene.

  2. Hei
    Vi har siden 2007 levert alle våre slaktedyr til Fatland og er kjempefornøyd!
    Fatland betaler 10% mere enn samvirkeslakteriene, dette utgjør faktisk nesten2 månedslønner for oss.
    Har dere som er sÃ¥ imot Fatland, tenkt pÃ¥ at kjøttsamvirke i samarbeid med NNN, jobber for Ã¥ fÃ¥ et monopol og derved kan skjule den dÃ¥rlige driften ved slakteanleggene sine og «tigge» myndighetene om enda større overføringer?
    Det er ikke så enkelt for slakterisamvirket å be om større overføringer når det finnes private slakterier og korrigere etter!
    + at Nrk faktisk graver i gamle arkiver i mattilsynet og publiserer dem som nye tilfeller, hvor seriøst er det?
    Jeg har hverfall ingen problemer med hå handle kjøtt fra Fatland.
    Takk.

    1. Hei, Birgitte!
      Når man skriver om landbruksspørsmål, uten å være bonde, må man alltid være bevisst at sjansene for å skrive noe galt er store. Slik er det også her.
      Du har ikke noe problem med å handle kjøtt fra Fatland, Betyr det at du gir blaffen i hvordan denne bedriften tjener penger? De har en
      ganske dÃ¥rlig historikk… Og nÃ¥ er det snakk om fattige arbeidere som trolig blir grovt utnyttet. Virker ikke det inn pÃ¥ smaken av kjøttet? Eller mener
      du at brødrene Flatland driver helt ok? Fint hvis du utdyperdette, kanskje du har helt nye momenter å tilføre? Skriv i vei, selv om vi er en ganske liten blogg!

    2. + at Nrk faktisk graver i gamle arkiver i mattilsynet og publiserer dem som nye tilfeller, hvor seriøst er det?
      Jeg har hverfall ingen problemer med hå handle kjøtt fra Fatland.

      Det kan jo være fordi arkivene er særdeles rikholdige ? Fatland har jo sørget for å havne i medias søkelys jevlig siden år 2000. Men så trenger man jo ikke gå lengre tilbake enn til denne rapporten(pdf) fra mattilsynet fra januar i år for å finne godbiter heller, da.

      Når de på toppen av det hele markerer seg som sleipe utbyttere av hesligste sort, har iallefall ikke jeg mage til å svelge svineriet.

  3. Når det gjelder Fatland vet jeg av unevnte grunner at samtlige ting som har kommet fram den siste tiden hva angår underbetaling, store brudd på arbeidsmiljøloven (er dette belyst?) og dårlig opplæring og hygiene er kalde fakta. Jeg vil ta bladet fra munnen fordi jeg føler meg moralskt forpliktet til å advare norske forbrukere mot produkter produsert ved Fatland. Jeg vil ikke gå i detalj om mine personlige observasjoner, men jeg har selv sett fremmedspråklige (i all hovedsak Litauere) som ikke en gang behersker engelse (hvordan lærer disse menneskene hygiene og HMS?) drive et helt anlegg på kveld og natt. Det produseres uten arbeidledelse til kl. er 2 på natten og noen ganger 24t i døgnet 7 dager i uken, med begrenset tid til renhold og i enkelte tilfeller helt uten renhold.

    Selve slakteprosessen foregÃ¥r pÃ¥ dagtid og under oppsyn av mattilsynet sÃ¥ den delen er jeg minst bekymret for. Det som skjer med kjøttet i etterkant er mer bekymringsfullt og helt ute av ledelsens kontroll! NÃ¥r ingen fra ledelsen er tilstede etter kl. er 15 og det taes ut hygieneprøver med en frekvens pÃ¥ 1 gang pr mÃ¥ned sÃ¥ kan neppe dette kalles god kvalitetskontroll…

    Mattilsynet bør skjerpe seg her og stille uanmeldt pÃ¥ anlegg etter kontortid pÃ¥ kveld og natt og/eller pÃ¥ renholdskontroll om morgenen før oppstart av anlegget (og ikke bare slakteridelen…).

    Birgitte:
    NÃ¥r dere fÃ¥r 10% mer betalt for slaktet og sluttproduktet mange ganger selges til 50% av prisen som konkurrenter kan tilby… bør det ikke da ringe en bjelle ogsÃ¥ for deg og dine? Hvem er taperen her? Jeg vÃ¥ger Ã¥ pÃ¥stÃ¥ at det er dem som prosesserer kjøttet og dette pÃ¥ grov bekostning av almennhetens helse. Selg heller dyrene til en rimeligere penge med trygghet for godt kontrollert prosess (ja jeg har ogsÃ¥ erfaring fra Nortura som jeg kan gÃ¥ god for) og sov bedre om natten er mitt rÃ¥d 🙂

    Mvh
    En som etter å ha sett ting i praksis aldri mer handler Fatland produkter og oppfordrer alt og alle til å slutte med det!

Legg igjen en kommentar til birgitte Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *